Reuze mensenketting maakt symbolische luchtbel rond GO! Campus Atheneum Etterbeek

  • 22 juni 2018

Woensdag 20 juni 2018 — Leerlingen, leerkrachten, directie en ouders ijveren voor betere lucht rond de school de GO! Campus Atheneum Etterbeek. Daarom maken ze vrijdag 22 juni een reuzemensenketting van 700 personen rond de school. De mensenketting staat symbool voor een luchtbel die de school beschermt tegen schadelijke lucht. De leerlingen zullen belletjes blazen, een ‘propere-lucht’ lied zingen, en ook de buurtbewoners zijn uitgenodigd. 

In 60% van de scholen in België is de luchtkwaliteit verontrustend slecht. Dit is ronduit alarmerend omdat kinderen nog veel gevoeliger zijn voor de kwalijke gezondheidsimpact van vervuilde lucht.

“Onze boodschap is eenvoudig. We willen een leefbare en gezonde buurt in een leefbare en gezonde stad, regio, land. Dit betekent: meer openbare ruimte ten voordele van het openbaar vervoer, voetgangers en fietsers. We willen beleidsmakers duidelijk maken dat mobiliteit anders en globaal moet worden aangepakt. Maar ook van onderuit is er nood aan een mentaliteitswijziging,” aldus Bas de Geus, woordvoerder en ouder.

De actie kadert binnen Filter-Café-Filtré, een burgerbeweging die in maart startte, naar aanleiding van een PANO-reportage uitgezonden op VRT over de resultaten van een grootschalige studie rond luchtkwaliteit.

Bezorgde ouders zaten al samen met de directie en bevoegde politici om na te gaan welke veranderingen mogelijk zijn.  Zij pleiten vooral voor een verkeersluwe zone rond de school en veilige fietsroutes naar school. De ouders staan sinds april elke vrijdag aan de schoolpoort van het GO! Campus Atheneum Etterbeekom ouders en kinderen te sensibiliseren om op een milieuvriendelijke manier naar school te komen.

BAS DE GEUS