Filmpjes

Schoolspektakel 2020: Homerus

Theatervereniging ‘Theater Homerus’, staat op enkele weken van de première van haar nieuwste productie over de werken van de Griekse dichter Homerus. Maar de repetities lopen niet zoals gepland. Veel acteurs kennen hun tekst nog niet, hebben last van een kater en steken voortdurend de draak met hun regisseur en andere medespelers. Dit tot grote ergernis van de regisseur wiens bloeddruk astronomische hoogtes aanneemt. Ody, Metaxa en Bjorn spannen hierbij de kroon. Het trio bestaat uit een macho die zijn tekst niet kent, een opvliegend karakter en een oversekste die last heeft van ernstige buikloop. En dan is er ook nog Homer … maar daarmee is meteen ook alles gezegd. Gelukkig zijn er nog enkele professionele actrices in het gezelschap die het niveau hoog houden.

Gaandeweg wordt de grens tussen spel en theater alsmaar dunner en verliezen de ‘helden’ zich in de verschillende avonturen van Ilias en de Odyssee, zij het steeds wel met een erg absurde twist. De confrontatie met de Sirenen en de Cycloop, het conflict met de goden, de zoektocht door de onderwereld en de verhalen van Penelope en Nausicaa. Meeslepende heldendichten waarbij het publiek op het puntje van hun stoel gaan zitten.

Tot plots iemand op een cruciaal moment roet in het eten komt gooien … bijvoorbeeld als er een romantische kus moet komen.