Een interview met uitwisselingsstudente Mariia Gordeeva uit Rusland (5ECWE)

  • 20 maart 2018

1. Kan je jezelf eens kort voorstellen?

Mijn naam is Mariia Gordeeva, ik ben 16 jaar en kom uit Rusland. Mijn vrienden en familie noemen me ook wel eens Masha (“Masha from Russia”). Hoewel ik in Rusland tennis speelde, heb ik ervoor gekozen om in België te leren boksen. Ik wou iets doen dat volledig uit mijn comfort zone lag!

Hier in België heb ik drie oudere ‘gastzussen’. In Rusland heb ik één grote broer en één kleine zus. Mijn broer is momenteel op uitwisseling naar Italië.

2. Heb je zelf mogen kiezen naar welk land je op uitwisseling wou?

Ja, en dat was nog niet zo evident! Ik had een lijst gemaakt van acht potentiële landen waar ik graag zou vertoeven. Argentinië was het eerste land op deze lijst. Jammer genoeg was Argentinië te duur om op uitwisseling te gaan. Daarom vroegen mijn ouders mij om een land in Europa te kiezen. De eerste landen die mij werden voorgesteld, vielen mij echter helemaal niet in de smaak…

Op een dag ging ik naar de supermarkt met een vriend. Daar stopte ik voor een rek gevuld met chocoladerepen. In de verpakking van elke chocoladereep zat een sticker met de naam van een bepaald land. Ik sloot mijn ogen, stelde mijzelf de vraag: “Waar zal ik binnenkort wonen?” en nam vervolgens de eerste chocoladereep. In de verpakking vond ik een sticker met ‘België’ op. Een tijdje later belde een AFS-medewerker dat er nog één plaats beschikbaar was in België. Zo ben ik hier dus uiteindelijk beland!

3. Wat mis je aan Rusland?

Hoewel ik van tijd tot tijd mijn kleine zus mis, vind ik het niet erg om nog enkele maanden in België te verblijven. Leven in België is best aangenaam!

4. Wat is het grootste verschil tussen schoollopen in België en schoollopen in Rusland?

Een eerste verschil is dat de lessen in Rusland 40 minuten duren. Na elke les hebben we een korte pauze van 10 minuten. Lange pauzes hebben we in Rusland jammer genoeg niet. Een tweede verschil is dat ik in Rusland elke dag huiswerk had voor al mijn vakken. In België is dit compleet anders. Hier zorgen ze ervoor dat de werklast draagbaar is. Een derde verschil is dat ik in Rusland op zaterdag naar school moest gaan. Dit betekent dus dat zondag mijn enige vrije dag was. Een vierde en laatste verschil is dat ik in Rusland een badge nodig had om het schoolgebouw binnen te gaan. Als je je badge bent vergeten, moet je ofwel je klastitularis bellen, ofwel terugkeren naar huis.

5. Hebben leerlingen in België een andere mindset dan  leerlingen in Rusland?

Belgische leerlingen zijn eerder introvert. Als je met iemand wil praten, moet je als uitwisselingsstudent de eerste stap zetten om een gesprek aan te knopen. Dit in tegenstelling tot Russische studenten, die onmiddellijk afstappen op nieuwe gezichten om allerlei vragen te stellen.

6. Welke vakken zijn de grootste uitdaging voor jou?

Frans en fysica, omdat ik de symbolen niet begrijp. Ze verschillen compleet van de gebruikte symbolen in Rusland.

7. Welke vakken vind je het leukst?

Wiskunde en chemie

8. Wat mis je aan het Russische onderwijs?

De tradities van mijn school. Op het einde van elk jaar is er een Queen’s Election (koninginnenverkiezing). Aan het begin van het vijfde middelbaar kan je jezelf opgeven voor de verkiezing door jezelf voor te stellen op het schoolfeest. Tijdens deze korte introductie vertel je iedereen wie je bent en welke (levens)doelen je voor ogen hebt. Nadien volgt er een debat tussen de verschillende ‘prinsessen’ (met andere woorden, tussen zij die aan het strijden zijn voor de titel van ‘Koningin’). Doorheen het schooljaar is het jouw verantwoordelijkheid als prinses om verschillende evenementen te organiseren voor de jongere leerlingen, zodat je hun stem kan winnen. Op school krijg je ook je persoonlijke lokaal, waar de leerlingen je beter kunnen leren kennen. In april vindt de bekroning van de koningin plaats. Wie van de prinsessen uiteindelijk uitgeroepen wordt tot koningin, is niet enkel afhankelijk van het aantal geronselde leerlingenstemmen. Ook een jury krijgt inspraak in de bekroning.

9. Wat is goed aan onze school?

De manier van studeren. Je hebt niet elke dag huiswerk, je hebt meer vrijheid en je hoeft niet altijd stil te zijn in de klas. Je kan je gevoelens uitdrukken en je eerlijke mening geven. Verder helpen alle leerkrachten je verder met al je problemen. Alle leerkrachten zijn hier vriendelijk.

10. Wat heb je geleerd in het KAE dat je niet zou leren in Rusland?

In Rusland leren we niet over verschillende godsdiensten, maar ik denk dat het net goed is om dit aan het curriculum toe te voegen!

11. Zou je andere leerlingen aanraden om op uitwisseling te gaan?

Ja! Het is een volledig andere manier van leven. Je kent niemand en je spreekt de moedertaal niet. Van tijd tot tijd voel je je wel eens eenzaam, maar je leert ook heel veel mensen kennen van over heel de wereld. Op dit moment ken ik minstens 100 mensen uit verschillende landen.

Op uitwisseling gaan kan je vergelijken met het beginnen van een nieuw leven. Door alle nieuwe ervaringen word je een volledig andere persoon. Dus als je je leven eens over een andere boeg wil gooien, waarom geen uitwisseling?

12. Heb je Belgen al vreemde dingen zien doen? Zo ja, wat?

Mensen die een hele chocoladereep tussen hun boterham leggen. Echt vreemd!

Het drinken van gemixte soep uit een automaat… In Rusland mixen we soep niet!