Een interview met uitwisselingsstudent Agustin Medina uit Uruguay (6HW)

  • 8 december 2017

1. Kan je jezelf eens kort voorstellen?

Hallo! Ik ben Agustin Medina (foto: in het midden, tussen uitwisselingsstudenten Mariia (Rusland) en Philip (Denemarken)). Ik ben 17 jaar en ben geboren en getogen in Uruguay. Er stroomt ook wat Italiaans bloed door mijn aders, maar ik associeer mezelf niet echt met deze nationaliteit. Mijn hobby’s zijn fotografie, skaten, een goed boek lezen en met vrienden afspreken.
 

2. Heb je zelf mogen kiezen naar welk land je op uitwisseling wou?

Ja, ik was vrij om zelf een bestemming te kiezen. Ik droomde ervan om naar een Engelstalig land op uitwisseling te gaan, maar dat was jammer genoeg te duur. Toen ik AFS meedeelde dat België mijn eerste optie was, vroegen ze: “Weet je dat zeker?”. En ja, dat was ik! Ik had mij namelijk al wat ingelezen in België, en het duurde niet al te lang vooraleer ik verliefd werd op de Belgische cultuur (lees: het eten en de feestjes). Maar dat was zeker niet het enige. Ook de Belgische politieke structuur interesseerde mij enorm. Ik was enorm benieuwd of er spanningen waren tussen Vlaanderen en Wallonië. Dit wou ik in levende lijve ondervinden.

Oorspronkelijk wilde ik naar Wallonië gaan om mijn Frans wat bij te schaven, maar dat bleek niet mogelijk te zijn. AFS stelde mij toen de vraag of ik ‘Dutch’ wou leren. Om eerlijk te zijn… Ik had geen idee hoe Nederlands klonk. Toch antwoordde ik met volle overtuiging: “Ja, natuurlijk! Waarom niet!”. Tot nu toe vind ik het Nederlands een heel aangename taal, zelfs aangenamer dan het Frans.
 

3. Wat mis je aan Uruguay?

De eerste twee maanden miste ik Uruguay helemaal niet, maar deze laatste maand ben ik mij een beetje gaan ergeren aan enkele aspecten van de Belgische cultuur die ik minder leuk vind, waardoor ik Uruguay wel wat mis.

Een concreet voorbeeld. Uruguay is een heel filosofisch land. Op (bijna) dagelijkse basis discussiëren Uruguayanen over vragen als “Is God een persoon, of eerder een vorm van energie?”. Hier in België gaat het meer over de realiteit. Over het hier en nu. Over de dingen die je kan voelen en aanraken. Ondertussen heb ik al langer dan twee maanden niet meer over filosofische vragen kunnen discussiëren, wat mij frustreert. Daarom ben ik opnieuw begonnen met het voeren van filosofische gesprekken met mijn vrienden uit Uruguay. Via het internet, weliswaar!
 

4. Hebben leerlingen in België een andere mindset dan leerlingen in Uruguay?

Uruguayaanse studenten zijn over het algemeen rustiger dan Belgische studenten. In Uruguay moeten we goed opletten tijdens de les zodat we alles kunnen noteren wat de leerkrachten dicteren. Anders hebben we niets dat we kunnen studeren. Belgische studenten hebben handboeken waar ze veel in kunnen terugvinden, waardoor ze meer praten tijdens de les.

Verder hebben leerkrachten in België ook veel meer geduld dan leerkrachten in Uruguay. Als je in Uruguay de les zou verstoren, zou de leerkracht onmiddellijk vragen om (a) te stoppen met praten of (b) onmiddellijk de klas te verlaten. (“Als je hier niet wil zijn, ga je maar naar huis!”)
 

5. Welke vakken zijn de grootste uitdaging voor jou?

Zonder twijfel natuurwetenschappen. Simpelweg omdat de woordenschat dag en nacht verschilt van de Spaanse woordenschat.
 

6. Welke vakken vind je het leukst?

Gedragswetenschappen, media en esthetica. Gedragswetenschappen omdat het me vaak doet denken aan de filosofische gesprekken die ik had in Uruguay.
 

7. Wat is het grootste verschil tussen schoollopen in België en schoollopen in Uruguay?

Alles is anders! In Uruguay ga ik naar een ‘pre-university high school’. Ik heb slechts enkele uren les (meestal van 8u00 tot 12u00) en als ik wil, kan ik lessen skippen en thuisblijven. Dit gaat enkel en alleen als ik goede cijfers haal, natuurlijk. Daarnaast moeten we ook niet constant van klaslokaal naar klaslokaal verhuizen.
 

8. Wat mis je aan het Uruguayaanse onderwijs?

Iets waar ik zowel voor- als nadelen in zie, is de hoeveelheid controle die leerkrachten, ouders en de school in het algemeen hebben. Positief aan veel controle, is dat je ook goed wordt begeleid. Op die manier is het moeilijk om van het juiste pad af te dwalen. In Uruguay ben ik het echter gewoon om dingen op eigen houtje te doen. Als ik in Uruguay bijvoorbeeld geen notities zou nemen tijdens de lessen, zou ik nooit kunnen slagen voor mijn examens.

Om een lang verhaal kort te maken: in Uruguay behandelen de mensen je meer als een volwassene met veel verantwoordelijkheden, maar ook met veel vrijheden. Dat mis ik wel.
 

9. Wat is goed aan onze school?

Alles is heel goed georganiseerd, iedereen is stipt en ik kan alle nodige informatie terugvinden op Smartschool. Verder leren de leerkrachten je de belangrijke zaken die je moet weten in het leven. Het is de perfecte hoeveelheid – niet te veel, maar zeker ook niet te weinig!
 

10. Wat heb je geleerd in het KAE dat je niet zou leren in Uruguay?

Door in het KAE op school te zitten, heb ik geleerd dat het schoolsysteem in België een pak humanitairder is dan het schoolsysteem in Uruguay. Hier krijgen leerlingen bijvoorbeeld veel meer pauzes dan in Uruguay, waar we over heel de dag slechts twee korte pauzes van vijf minuten en één middagpauze van twintig minuten krijgen. Verder is het in Uruguay niet ongewoon om acht uur per dag te studeren. Zoals ik eerder al heb aangehaald, heb je als adolescent in Uruguay veel vrijheden, maar ook veel verplichtingen.
 

11. Zou je andere leerlingen aanraden om op uitwisseling te gaan?

Zeker en vast! Het is een ervaring die je in staat stelt om jezelf meer te openen naar de wereld toe. Het is een ervaring die je in staat stelt om meer te reflecteren over je eigen gedrag en over de dagelijkse dingen die je als vanzelfsprekend beschouwt. Je wordt ook meer zelfstandig in die zin dat, als je iets nodig hebt, het je eigen verantwoordelijkheid is om de correcte persoon/het correcte aanspreekpunt te vinden. De grootste uitdaging van allemaal is en blijft de onderdompeling in een taal die je (aanvankelijk) totaal niet begrijpt.
 

12. Als je één ding uit België zou kunnen meenemen naar Uruguay, wat zou dat dan zijn?

De stiptheid. Iedereen in België is altijd op tijd. Wanneer ik in Uruguay met mijn vrienden afspreek, zijn ze vaak 90 minuten te laat…
 

13. Heb je Belgen al vreemde dingen zien doen? Zo ja, wat?

Een boterham eten als lunch. Voor mij is het meer een snack. Ik begrijp niet hoe mensen hiermee hun honger kunnen stillen?!

Boter EN hagelslag tussen één boterham doen. Dat is een combinatie waar ik zelf nooit opgekomen zou zijn.