Oud-leerling doctoreert met shelter voor humanitaire hulp

  • 12 december 2016

Snelle en compacte noodhulpconstructies voor humanitaire hulpverlening, daarmee doctoreerde oud-leerling van het KAE, Aushim Koumar, op 21 november 2016 aan de Vrije Universiteit Brussel.

Enkele jaren geleden viel Aushim al in de prijzen met zijn masterproef waarbij hij transformeerbare voetgangersbruggen maakte voor geïsoleerde gemeenschappen in ontwikkelingslanden, voetgangersbruggen met een 'IKEA-handleiding'. 

Voor zijn doctoraat ontwikkelde hij een shelterstructuur2 Aushimstructuur met als doel het bieden van efficiëntere humanitaire hulp bij conflicten of natuurrampen. In eerste instantie kunnen deze shelterstructuren gebruikt worden als school of gemeenschapscentrum. Later zouden ze ook dienst kunnen doen als tijdelijke onderkomens in ontwikkelingslanden. Aushim ontwikkelde de shelter in samenwerking met twee andere onderzoekers en Artsen Zonder Grenzen.

Aushim implementeert zijn onderzoek nu in de praktijk en richt een start-up op over tijdelijke constructies voor zowel de humanitaire wereld als voor de evenementensector. Voor meer info kan je hem altijd contacteren via akoumar@vub.ac.be