Red Nose Day

RND Red Nose Day

Als er één dag is die onze leerlingen niet willen missen, dan is het wel Red Nose Day. Op Red Nose Day tonen de leerlingen en leraren hun goed hart door massaal veel geld in te zamelen voor het goede doel. Ze maken gebruik van hun durf, creativiteit en talenten bij de verschillende uitdagingen die ze aangaan. Wie op Red Nose Day niet wilt opvallen, kan maar beter veel rode kleren en een rode neus dragen.

Red Nose Day is oorspronkelijk een initiatief van Britse stand-up comedians.  Enkele leraren Engels haalden Red Nose Day naar onze school en het is intussen een vaste traditie geworden. Er kruipt ongelooflijk veel werk in de organisatie van Red Nose Day, maar dat wordt ruimschoots terugbetaald door het plezier, de voldoening en de eenheid.

Red Nose Day komt stilletjesaan op toerental met een ludiek promofilmpje gemaakt door enkele leraren. In de lessen van de levensbeschouwelijke vakken wordt solidariteit het belangrijkste gespreksonderwerp.

Als Red Nose Day echt nadert, schieten de leerlingen ook in actie: ze verzinnen allerlei uitdagingen in ruil voor een kleine bijdrage. Op RND komen leerlingen verkleed naar school, kiezen ze voor een radicaal nieuw kapsel, verkopen ze zelfgemaakte cake, pannenkoeken …

rnd

Hier blijft het niet bij. De leerlingen en leraren slaan de handen in elkaar – ja, dat is mogelijk – voor een heleboel andere opdrachten. Voor RND 2016 stond dit allemaal op het programma:

  • Het leerkrachtendictee waarbij elke deelnemende leerkracht een bepaald bedrag per fout sponsort
  • Een quiz
  • Een aangepaste solidariteitsmaaltijd, bestaande uit rijst, currysaus en ananas
  • Een voetbalwedstrijd tussen twee leerkrachtenteams
  • Een sleep-in: de nacht voor Red Nose Day kunnen leerlingen overnachten in de sporthal. Ze kunnen films kijken, gezelschapsspelletjes en videogames spelen …
  • Een gezelschapsspelletjesnamiddag waar je per spelletje een kleine bijdrage betaalt
  • Een tombola met leuke prijzen
  • Een lerarenveiling waarbij alle klassen mogen bieden op hun favoriete leraar of lerares. Hij/zij wordt één dag klasgenoot van de leerlingen die het meeste geld op tafel leggen.

Uiteindelijk lonen al die inspanningen wel: Vorig schooljaar haalden we zo'n €6000 op! Centjes die we mooi verdeelden over deze vzw’s: Plan België, Vrienden van het Huizeke, Nasci, Wereldkids, Vredeseilanden, Bij Ons/Chez Nous.

LINKS naar websites vzw’s:

http://www.planbelgie.be/

https://sites.google.com/site/vriendenvanhethuizekevzw/

http://www.nascivzw.be/

http://www.wereldkidsonline.be/overwereldkids.htm

http://www.vredeseilanden.be/

http://users.skynet.be/cheznous.bijons/